کرسی «سیاست تقنینی ایران در پیشگیری از جرم» برگزار شد
معاونت پژوهشی و فناوری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان به مناسبت هفته پژوهش و فناوری، در راستای مسئولیت اجتماعی دانشگاه، کرسی علمی ترویجی «سیاست تقنینی ایران در پیشگیری از جرم» را با ارائهی دکتر حمیدرضا کارگر، عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه لرستان برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، ناقدان کرسی دکتر فرشاد چنگایی، عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه شهید چمران اهواز و دکتر رسول کرمیمقدم، عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه لرستان بودند.
خلاصه کرسی به شرح ذیل است:
پذیرش برتری قاعده عقلی و منطقی پیشگیری برتر از درمان، سیاستهای قضایی و جنایی را بر این داشته تا با گزینش شیوههای کارآمد افراد را از ارتکاب یا تکرار جرم باز دارند و با کاهش نرخ تکرار جرم، ضمن محدود ساختن جمعیت کیفری چرخه ورود پروندهها به دادگستری را کند نمایند.
البته موضوع پیشگیری از جرم امر بدیعی نیست که آدمی به تازگی با آن آشنا شده باشد؛ بلکه قدمتی به بلندای پیدایش انسان دارد و اتفاقاً از جمله مشکلاتی است که احکام الهی و قوانین بشری نیز بر آن تأکید داشته و همواره جرمشناسان و حقوقدانان و ....همواره به دنبال راهی برای حل این معضل و آفت جوامع بشری در طول تاریخ بودهاند.
با توجه به اصل مزبور، مهمترین شیوهی کاهش ورود پروندهها به دادگستریها، توجه عمیق و دقیق به بعد پیشگیرانهی رفتارها و سیاستهای مقابله با جرم و کنترل آن قلمداد میشود به نحوی که تلاشها در ابتدا معطوف به ثابت ماندن آمار نرخ جرم و در نهایت کاهش نرخ جرم است.
قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز با نصب العین قرار دادن این اصل مهم، پیشگیری از وقوع جرم و اصلاح مجرمین را از وظایف قوهی قضائیه قلمداد نموده و بر اساس بند 5 اصل 156 قانون اساسی صراحتاً این وظیفه بر دوش این قوه است.
در کرسی، دکتر چنگایی نیز به عنوان ناقد جلسه ضمن بیان مشکلات قانونگذاری در زمینهی پیشگیری از جرم بر مدیریت جرم در معنای کنترل آن تأکید کرد.
در این کرسی به برخی از ویژگیهای قانون پیشگیری از جرم اشاره شد و بعضی از مهمترین نقایص این قانون مورد بررسی و تحلیل حقوقی قرار گرفت.
در پایان کرسی، به پرسشهای علمی ناقدان و دانشجویان پاسخ داده شد.