کرسی «ابعاد زبانشناختی فلسفه ابنسینا» در دانشگاه لرستان برگزار شد
معاونت پژوهشی و فناوری دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان به مناسبت هفته پژوهش و فناوری، در راستای مسئولیت اجتماعی دانشگاه، کرسی علمی ترویجی با عنوان «ابعاد زبانشناختی فلسفه ابنسینا» را با ارائه دکتر پریسا نجفی عضو هیئتعلمی گروه زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه برگزار کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، ناقدین این کرسی دکتر مهرداد امیری عضو هیئتعلمی گروه فلسفه و کلام اسلامی و دکتر محمودرضا مرادیان عضو گروه زبان و ادبیات انگلیسی دانشگاه لرستان بودند.
در این کرسی علمی دکتر نجفی پس از برشماری انواع وجود نزد ابنسینا به توصیف و تشریح برابرنهادهای زبانی آنها اشاره کرد.
برای مثال تجلی زبانشناختی آنچه که در فلسفه ابن سینا با عناوین خیال، تصور و تصدیق صورتبندی میشود، به ترتیب به صورت لفظ ساده خاص، لفظ کلی و گزاره است.
در منطق سینوی، برای تصورات عقلی که مستقیماً از مصادیق جزئی انتزاع میشوند عبارت «معقول اول» یا به کار میرود.
از این نظر، الفاظ «مرد، اسب و پرنده» الفاظی ساده و کلی هستند.
با توجه به قدرت و توانایی تالیف یا ترکیب قوه عقل، ذهن میتواند از معقولات اول به معقولات دوم یا ثانی دست یابد و الفاظی را نیز بر هر یک از آنها اطلاق کند.
مثلاً مفاهیم کلی «جنس، فصل، نوع، عرض خاص و عرض عام» از دسته تصوراتی هستند که از معقولات اول انتزاع میشوند و ابن سینا بر آنها عبارت معقولات دوم یا ثانی را اطلاق میکند و معقولات ثانی معادل با الفاظ عام یا کلی هستند.
در ادامه دکتر نجفی به مقایسه انواع تعریف نزد ارسطو و این سینا اشاره میکنند و چنین مطرح میکنند که ابن سینا برای نخستین بار گزارههایی را مطرح میکند که مسبوق به سابقه نیستند و از آنها تعبیر به «گزارههای اسمی» میشود که برای نشان دادند (ارجاع) به کار میروند و نقش اسنادی ندارند. در پایان ضمن گفتوگوی با ناقدین جلسه، دکتر امیری و دکتر مرادیان، به پرسشهای دانشجویان نیز پاسخ داده شد.