معرفی دفتر ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی در دانشگاه لرستان
دفتر ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی در دانشگاه لرستان، چندی است آغاز به کار کرده است.
کارکرد این دفتر چیست؟
یادداشت دکتر علی نوری، مدیر دفتر ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی در دانشگاه لرستان و عضو هیئت علمی گروه آموزشی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه، دربارهی مهمترین کارکردها و اهداف دفتر ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی را بخوانید:
«فرهنگستان زبان و ادب فارسی، نهادی ملی است که از سال ۱۳۱۴ شمسی به منظور نگاهبانی از زبان و ادب فارسی در برابر هجوم واژههای بیگانه پایهگذاری شد.
این نهاد تاکنون سه دوره فعالیت موسوم به فرهنگستان اول (1314)، فرهنگستان دوم (1347) و فرهنگستان سوم (1369) داشته است.
در دو فرهنگستان اول و دوم روی هم حدود ۴۰۰۰ واژه فارسی به عنوان برابرنهاد واژهها و اصطلاحات پرکاربرد بیگانه در زبان فارسی ساخته شد و تقریباً همۀ نهادهای رسمی آموزشی و پژوهشی و ارتباطی به درستی از آنها استفاده کردند و به اصطلاح کاملاً جا افتادند؛ اما حکایت فرهنگستان سوم، اندکی متفاوت است.
این فرهنگستان که تقریباً یک دهه پس از پیروزی انقلاب کارش را رسماً آغاز کرد با کوشش بسیار و شمار و توان چشمگیر کارش را پی گرفت و تاکنون حدود ۷۰ هزار واژه و اصطلاح فارسی در برابر واژهها و اصطلاحات علمی و تخصصی رشتههای مختلف ساخته شده است؛ اما به دلایلی مصوبات این فرهنگستان در جامعه با استقبال روبهرو نشد و به اصطلاح در بین مردم، جا نیفتاد.
از مهمترین این علل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
_ استفادۀ بیشترِ فرهنگستان از رأی و نظر زبانشناسان نسبت به ادیبان و دانشآموختگان زبان و ادب فارسی. زبانشناسان با همۀ دانش و فضلشان، پایۀ تحصیلشان زبانهای بیگانه بوده و چندان با زبان و ادب فارسی مأنوس نبودهاند؛ در حالی که ادیبان، آگاهی فراوانی از تاریخ، تحولات و ساختار زبان و ادب فارسی دارند.
_ ارتباط اندک _ بلکه ناچبز _ فرهنگستان به عنوان نهاد آفرینندۀ واژگان و اصطلاحات، با گروهها و صنفهای مختلف مردم، ازجمله دانشگاهیان، فرهنگیان، کارکنان دولت و بازاریان و پیشهوران.
_ ضعف جدی در کار و کنش و برنامههای رسانهها و سازمانهای ارتباطی و فرهنگی، بویژه صدا و سیما و مطبوعات.
_ نبود برنامههای هدفمند و مشوقها و انگیزانندههای اثرگذار در مراکز آموزشی پایه، مانند کودکستانها، دبستانها و دبیرستانها.
_ نبود قانون محکم، روشن و روانی که هم سازمانها، ادارهها و پیشهوران گوناگون را به استفادۀ هرچه بیشتر از واژهها، ترکیبات و جملات فارسی برانگیزد و وادار کند و هم در برابر رفتار و گفتار متخلفان در این زمینه، بازدارندگی کافی داشته باشد.
در این راستا، ارتباط فرهنگستان با دانشگاهها به منظور رفع بخشی از این ضعفها و نقیصهها از زمستان سال گذشته در دستور کار فرهنگستان قرار گرفت.
دفتر ارتباط با فرهنگستان زبان و ادب فارسی چند ماهی است که در دانشگاه لرستان، راهاندازی شده است.
از مهمترین برنامههای این دفتر در دانشگاه لرستان میتوان به این موارد اشاره کرد:
_ برگزاری نشستهای آشنایی با فعالیتها و مصوبات فرهنگستان؛ بویژه در زمینۀ واژهسازی و واژهگزینی.
_ برگزاری کارگاههای آشنایی انتشارات دانشگاه با مصوبات فرهنگستان.
_ برگزاری هماندیشیهای تخصصی با رؤسای دانشکدهها، مدیران و اعضای گروههای علمی و هیئت تحریریۀ مجلات.
_ برگزاری کارگاههای آشنایی روایط عمومی دانشگاه با مصوبات فرهنگستان.
_ برگزاری اردوهای دانشجویی به مقصد فرهنگستان به منظور آشنایی آنان با شیوههای واژهسازی و واژهگزینی».