اخبار

کارگاه حفاظت از تالاب بیشه دالان با تدریس عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان برگزار شد

۱۴۰۳/۰۷/۲۸

کارگاه توانمندسازی و آگاهی‌افزایی جوامع محلی به منظور حفاظت از تالاب بیشه دالان بروجرد با تدریس عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان، دکتر مرتضی قبادی، برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، دکتر علی حقی زاده، رئیس دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان در این رابطه توضیح داد: «به‌منظور آگاه‌سازی جوامع محلی در خصوص اهمیت حفاظت از تالاب بیشه دالان، کارگاه آموزشی ویژه‌ای به سرپرستی دکتر مرتضی قبادی، مدیر خانه محیط زیست دانشگاه لرستان، در تاریخ 26 مهرماه برگزار شد؛ این کارگاه با حضور اهالی روستاهای پیرامون تالاب و با مشارکت جوامع محلی، در راستای ترویج آموزش‌های زیست‌محیطی و حفظ منابع طبیعی منطقه تشکیل شد».

مهم‌ترین مباحث مطرح شده در این کارگاه توسط دکتر مرتضی قبادی، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه لرستان:

این تالاب {بیشه دالان} در گذشته با وسعتی بالغ بر 900 هکتار، نقش مهمی در تامین اکوسیستم منطقه و ارائه خدمات زیست‌محیطی ایفا می‌کرده است اما متأسفانه در سال‌های اخیر، به دلیل فعالیت‌های انسانی ناپایدار، تغییرات اقلیمی و سوء‌مدیریت منابع آب، مساحت تالاب به کمتر از ۵۰ هکتار کاهش یافته است.

این کاهش شدید مساحت، پیامدهای جدی‌ای برای معیشت جوامع محلی و نیز اکوسیستم منطقه به همراه دارد.

تالاب بیشه دالان علاوه بر اینکه منبعی برای آبزیان و زیستگاه پرندگان بومی و مهاجر است، خدمات بسیاری از جمله تنظیم جریان آب، پشتیبانی از منابع گیاهی و جانوری، ارائه فرصت‌های گردشگری و اکوتوریسم و همچنین ارائه فرصت‌های اقتصادی مانند کشاورزی و دامداری را فراهم می‌آورد.

کاهش مساحت تالاب تهدیدی جدی برای همه این خدمات است. تهدیدهای عمده‌ای که تالاب با آن‌ها مواجه است عبارت است از؛ خشکسالی، کاهش ورودی آب، تخریب پوشش گیاهی، آتش سوزی عمدی، تغییر کاربری اراضی، ورود فاضلاب روستایی، استفاده از سموم و کودهای شیمیایی در زمین های تحت کشت و بهره‌برداری بی‌رویه از منابع تالاب.

اگر اقدامات فوری برای حفاظت و بازسازی این تالاب صورت نگیرد، جامعه محلی و اکوسیستم منطقه متحمل خسارات جبران‌ناپذیری خواهند شد.

البته فرصت‌هایی برای اشتغال سبز و ایجاد شغل‌های پایدار در حوزه حفاظت از محیط زیست وجود دارد.

رویکردهای نوین زیست‌محیطی می‌تواند به ایجاد فرصت‌های اقتصادی جدید برای روستاییان کمک کند، به‌ویژه از طریق پروژه‌های احداث بوم‌گردی واکوتوریسم، ایجاد سایت پرنده‌نگری، عرضه محصولات محلی، احیای بوریا بافی، حفاظت از منابع طبیعی و تولیدات پایدار.

77


۱۴۰۳/۰۷/۲۸ - ۱۴:۰۵
۱۹۳ بازدید