گزارش تفصیلی سفر معاون پژوهشی وزارت علوم به دانشگاه لرستان
روز سهشنبه، 10 مهرماه سال جاری، دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، سفر یکروزهای را به دانشگاه لرستان رقم زد با این هدف که هرچه بیشتر، در جمع مدیران و فعالان شرکتها و صنایع دانشبنیان استان لرستان به میزبانی دانشگاه لرستان، مفاد قانون جهش تولید دانشبنیان بهویژه ماده 13 این قانون را تبیین کند تا شرکتها و صنایع تولیدی و دانشبنیان استان، ترغیب شوند بخشها و واحدهای تحقیق و توسعه خود را براساس ارتباط پایدار با دانشگاهها، گسترش بدهند و از معافیتها و مشوقهای مالیاتی لحاظ شده در قانون مذکور، بهرهمند شوند.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، دکتر پیمان صالحی با استقبال دکتر علی نظری، رئیس دانشگاه لرستان و معاونان این دانشگاه به دانشگاه لرستان آمد و بیدرنگ براساس برنامهریزی صورت گرفته، راهی سالن جلسات شهید ابراهیمی واقع در طبقه سوم ساختمان شهید سلیمانی دانشگاه لرستان شد تا با رویکرد گفتوگومحور در جمع مدیران و فعالان شرکتها و صنایع تولیدی و دانشبنیان استان لرستان حاضر شود و با ایشان درباره قانون جهش تولید دانشبنیان، گفتوگو کند.
در این نشست، استاندار لرستان (دکتر ابوطالب شفقت) و برخی معاونان استاندار نیز حضور داشتند.
در نشست مذکور، دکتر علی نظری، رئیس دانشگاه لرستان که قبل از دکتر پیمان صالحی، بهعنوان مقدمه و خوشآمدگویی، سخن گفت در گفتههایش ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان را از جمله مواد قانونی مترقی کشور دانست که بهخوبی بستر را برای ارتباط پایدار بین دانشگاهها و صنایع فراهم کرده است.
رئیس دانشگاه لرستان از شرکتها و صنایع استان خواست هرچه بیشتر، همکاریهای کاربردی خود را با دانشگاه تقویت کنند تا همکاری بین دانشگاه و صنعت بتواند نظام مسائل جامعه را کاهش بدهد.
استاندار لرستان هم در سخنانش به این نکته اشاره کرد که بقاء و رشد صنایع مستلزم ارتباط آنها با دانشگاههاست و هرچقدر این ارتباط قویتر و کاربردیتر باشد خود به خود اقتدار ایران اسلامی و اقتدار علمی جهان اسلام تقویت خواهد شد.
وی خواستار شد دانشگاهها دانشجویان کاربردی تربیت کنند؛ کاربردی به این معنا که دانشجو چیزی را بیاموزد که بتواند مشکلی از جامعه رفع کند و علم کسب شده منجر به تقویت قدرت علمی کشور بشود.
دکتر مصطفی کرمپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان نیز در گزارش خود، برخی مهمترین موفقیتهای علمی و پژوهشی دانشگاه لرستان را تشریح کرد.
وی توضیح داد در مدت سه سال اخیر تفاهمنامههای مختلفی بین دانشگاه لرستان با صنایع و شرکتهای استان و سازمانهای استانی، منعقد شده است تا ارتباط بین دانشگاه با صنایع استان، گسترش یابد.
این نشست با برنامهریزی گروه ارتباط با جامعه و کارآفرینی و اداره ارتباط با صنعت دانشگاه لرستان فراهم شد که زیرمجموعه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه محسوب میشوند.
ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان چه میگوید؟
اما مهمترین نکتهی سفر معاون پژوهشی وزارت علوم، تبیین ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان خطاب به مدیران شرکتها و صنایع تولیدی و دانشبنیان استان لرستان بود:
هر شرکت دولتی یا خصوصی اگر برای کارهای تحقیق و توسعه، بخواهد با دانشگاهها و پژوهشگاهها قرارداد منعقد کند مبلغ قرارداد منعقد شده، شامل مشوق مالیاتی میشود؛ یعنی این نوع قرارداد به نوعی برد _ برد، برای دانشگاه و صنعت است.
علاوه بر این ماده، دکتر صالحی، ماده 11 قانون جهش تولید دانشبنیان را هم تبیین کرد: معادل هزینه صورت گرفته برای تحقیق و توسعه در صنایع و شرکتها، به عنوان اعتبار مالیاتی با قابلیت انتقال به سنوات آتی، محاسبه میشود؛ یعنی اگر امسال هم شرکتها و صنایع مالیات پرداخت کردهاند از مالیات سال آینده قابل کسر است.
معاون پژوهشی وزارت علوم در سخنانش توضیح داد اخذ مالیات از منابع درآمدی دولتهاست؛ اگر شرکتها و صنایع با دانشگاهها تفاهمنامههایی براساس محتویات ماده 13 این قانون منعقد کنند از معافیتها و مشوقهای مالیاتی بهره ببرند.
وی توضیح داد آییننامه اجرایی مرتبط با ارتباط دانشگاه با صنعت در این قانون، در تاریخ دیماه 1402 تصویب شده است. آییننامه اجرایی مذکور هم به تصویب هیئت وزیران رسیده است؛ پس، همه بسترهای قانونی برای استفاده از ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان فراهم شده است.
وی در بخش دیگری از سخنانش، آمار داد که تاکنون تعداد 527 شرکت در کل کشور از ظرفیت این قانون، استفاده کردهاند که تعداد 134 شرکت از آنها، از نوع غیردانشبنیان بودند؛ شرکتهای دولتی هم میتوانند از ظرفیت این قانون استفاده کنند.
دکتر صالحی در این نشست، توضیح داد از ابتدای سال 1403 تعداد 85 پروژه ارزیابیشده داریم که فقط تعداد 75 پروژه از این تعداد، تأییدشده هستند؛ هنوز بسیاری از شرکتها و صنایع از ظرفیت قانون جهش تولید دانشبنیان {با تأکید بر ماده 13 این قانون}، استفاده نکردهاند؛ به همین علت هدف ما این است که چهره به چهره، بتوانیم ظرفیت قانون مذکور را برای شرکتها و صنایع، تشریح کنیم و اهمیت استفاده از ماده 13 را تبیین کنیم.
معاون پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری درباره میزان استفاده از ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان در استان لرستان نیز توضیح داد تنها شرکتهایی که در استان لرستان تاکنون از این قانون استفاده نمودهاند و حدود سی و چهار و نیم میلیارد تومان، به عنوان درخواست استفاده از مشوقهای مالیاتی ارائه کردهاند دو شرکت داروسازی اکسیر و زاگرس فارمد پارس بودهاند؛ روش استفاده این دو هم از طریق شرکتهای دانشبنیان بوده است.
هیچکدام از شرکتهای استان لرستان از ظرفیت این قانون برای قرارداد تحقیق و توسعه استفاده نکردهاند.
دکتر پیمان صالحی خطاب به مدیران شرکتها و صنایع تولیدی و دانشبنیان استان لرستان توضیح داد اگرچه محدودیت انتخاب دانشگاه برای قرارداد تحقیق و توسعه وجود ندارد اما پیشنهاد و اولویت ما این است که قراردادهای مذکور با دانشگاههای استان لرستان، منعقد شود.
صالحی، تشریح کرد مشوقهای مالیاتی برای تحقیق و توسعه در شرکتها و صنایع است نه برای امورات جاری و روزمره آنها؛ زیرا مبنای سازمان امور مالیاتی این است که آنچه در تحقیق، پژوهش و فناوری، هزینه میشود در واقع، سرمایهگذاری است.
وی تصریح کرد پروژه مرتبط با تحقیق و توسعه باید نظاممند، نوآورانه و فناورانه باشد؛ یعنی یک چارچوب علمی داشته باشد و برای شرکت مذکور یک کار جدید و فناورانه محسوب بشود.
تولید محصول یا خدمت جدید، از دیگر متغیرهایی بود که دکتر صالحی به آن اشاره کرد؛ تحقیق و توسعه باید در راستای ارتقای محصولات فعلی شرکت و کارخانه باشد تا مشمول استفاده از ظرفیت ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان بشود.
بهبود فرایندهای عملیات تولید محصول هم میتواند شامل مشوقهای مالیاتی شود.
وی توضیح داد شرکتها و صنایع میتوانند در زمین دانشگاهها یا مراکز فناوری، ساختمان (از نوع زیرساختسازی علمی و فناوری) احداث کنند که به مدت 25 سال متعلق به این شرکتهاست و پس از آن، ساختمان، به دانشگاه یا مرکز فناوری مربوطه، واگذار میشود (قرارداد از نوع B.O.T).
وی به این موضوع اشاره کرد که در حال حاضر، یک بخش از اظهارنامه مالیاتی به قانون جهش تولید دانشبنیان اختصاص یافته است؛ بنابراین بستر برای بهرهمندی از مادههای 13 و 11 قانون جهش تولید دانشبنیان برای شرکتها و صنایع فراهم شده است.
معاون پژوهشی وزارت علوم توضیح داد برای تسهیل امور مذکور و جلوگیری از بوروکراسی طولانی، در قانون پیشبینی شده است تا 20 درصد بالای سقف معاملات متوسط، تسویه حساب پروژه از طریق رئیس دانشگاه قابل انجام است.
دکتر صالحی در بخش دیگری از گفتههایش، توضیح داد اگر شرکتی بیاید و آزمایشگاه یک دانشگاه یا یک مرکز فناوری را تجهیز کند به مدت 25 سال، آزمایشگاه متعلق به خودش است و از مالیات شرکت، کسر خواهد شد.
وی در انتهای سخنانش، خطاب به استاندار لرستان که در نشست بود یک تقاضا را مطرح کرد: برخی شرکتها گلهمند هستند که در برخی قسمت های سازمان امور مالیاتی، همکاری کامل در رابطه با اجرای کامل قانون مذکور صورت نمیگیرد؛ تقاضای ما این است که استاندار محترم استان در بحث اجرای کامل ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان، حداکثر پیگیری و همکاری لازم را داشته باشند.
نشست معاون پژوهشی وزارت علوم با جمعی از مدیران و اعضای هیئت علمی
بعدازظهر سهشنبه، 10 مهرماه نیز برنامه سفر یکروزه معاون پژوهشی وزارت علوم با شرکت در نشست با جمعی از مدیران ادارات و سازمانهای اجرایی استان لرستان ادامه یافت و دکتر پیمان صالحی در این نشست نیز علاوه بر توضیح و تشریح قانون جهش تولید دانشبنیان، از سازمانها و ادارات اجرایی استان لرستان خواست قراردادهای پژوهشی و تحقیقاتی کاربردی خویش را با دانشگاهها و مراکز آموزش عالی استان لرستان، گسترش بدهند تا دانشگاهها بتوانند نقش اثرگذاری در کاستن از نظام مسائل استان لرستان، ایفاء نمایند.
در این نشست که از نوع گفتوگومحور بود رؤسای دانشگاههای استان لرستان، مدیران دانشکدهها و مدیران سازمانها و ادارات اجرایی استان و البته اعضای هیئت علمی که حاضر در نشست بودند دیدگاهها و نقطهنظرات خود با تکیه بر تقویت ارتباط بین دانشگاهها با سازمانهای اجرایی استان را بیان نمودند.
دکتر صالحی از دانشگاهها و مراکز آموزش عالی استان لرستان و پارکهای علم و فناوری خواست درآمدهای اختصاصی خود را افزایش بدهند؛ یکی از راههای افزایش درآمدهای اختصاصی انعقاد تفاهمنامههای همکاریهای کاربردی پژوهشی و تحقیقاتی با سازمانها و ادارات و شرکتها و کارخانجات است.
وی از مدیران ادارات استان بهویژه سازمانها و اداراتی همچون صنعت، معدن و تجارت که با شرکتها و کارخانجات ارتباط مستقیم دارد خواست فواید ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان در زمینه مشوقها و معافیتهای مالیاتی برپایه گسترش واحدهای تحقیق و توسعه برمبنای ارتباط و قرارداد با دانشگاهها را تشریح کنند و شرکتها را به سوی دانشگاهها سوق بدهند.
وی در بخش دیگری از سخنانش، سامانه نان (نظام ایدهها و نیازها) را تشریح کرد و خواستار معرفی هرچه بیشتر این سامانه در سطح استانها شد.
او تصریح کرد هرچقدر اعضای هیئت علمی از این سامانه استفاده کنند شامل تشویقهای بیشتر میشوند؛ زیرا اساس کار این است که پایاننامهها و رسالهها مبتنی بر نیازهای جامعه و صنعت باشند.
معاون پژوهشی وزارت علوم تصریح کرد ما بهترین زیستبوم تجاریسازی را در کشور داریم و بایستی از این زیستبوم به نحو احسن استفاده شود؛ نوآوری این است که ایده به مرحله تجاریسازی و تولید محصول برسد؛ نوآوری فقط کار جدید نیست بلکه کاری است که منجر به تولید محصول هم بشود.
وی توضیح داد در کشور ایران بسترهای خوبی برای حمایت از نوآوری وجود دارد؛ در کل کشور تعداد 62 صندوق پژوهش و فناوری وجود دارد؛ در خیلی از استانها مراکر رشد و نوآوری داریم؛ در دانشگاه لرستان نیز مرکز نوآوری داریم؛ در همه استانها دارای پارکهای علم و فناوری هستیم؛ بنابراین، بسترها فراهم است.
وی توضیح داد در وزارت علوم هم یک معاونت تحت عنوان معاونت فناوری و نوآوری ایجاد شد که نشان از اهمیت دادن به مباحث فناوری و نوآوری است.
دکتر صالحی تصریح کرد برای هدایت صحیح ایدهها به مرحله تجاریسازی بایستی از ظرفیت مراکز رشد و مراکز نوآوری دانشگاهها و پارکهای علم و فناوری استانها، به خوبی استفاده کرد.
وی توضیح داد براساس استفاده از ظرفیت مصوبات شورای عتف که رئیس آن، رئیسجمهور محترم است توانستیم ظرفیت دوره پسا دکترا را در رابطه با تحقیقات و پژوهشهای کاربردی، فعال کنیم؛ هیچ نیرویی مثل پسا دکترا نمیتواند به قدر کافی پژوهش و فناوری را رشد بدهد؛ در دنیا هم اهمیت خاصی به دانشجوی پسا دکترا میدهند که ما هم باید در این زمینه، فعالتر بشویم تا مقطع پسا دکترا نقش مهمتری در ارتباط بین دانشگاه با صنعت، ایفاء نماید.
معاون پژوهشی وزارت علوم توضیح داد برای اولینبار این مجوز را از مقام معظم رهبری و فرمانده معظم کل قوا اخذ کردیم که سالانه تعداد 500 نفر پسا دکترا، مدت سربازی خود را در شرکتها و صنایع، سپری کنند.
صالحی توضیح داد فرصت مطالعاتی هیئت علمی که در سازمانها و ادارات و شرکتها سپری میشود الزامی است و در این زمینه دانشگاه لرستان تاکنون موفق عمل کرده است.
وی در بخش دیگری از گفتههایش تشریح کرد اگر امروز شاهد موفقیتها در زمینههای صنعت نظامی و دفاعی کشور صنایع غیرنظامی همچون داروسازی هستیم به علت بهرهگیری از فناوری است؛ بنابراین باید تلاش کنیم بودجههای پژوهش و فناوری و ارتباط بین دانشگاهها با صنایع و شرکتها، بیش از پیش، گسترش یابد.
معاون پژوهشی وزارت علوم تصریح کرد با پیگیریهای صورت گرفته در برنامه هفتم توسعه آمده است که سازمان برنامه و بودجه موظف است 15 درصد بودجه دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور را به «پژوهش»، اختصاص بدهد؛ به عبارت بهتر، سازمان برنامه و بودجه موظف شده است فارغ از مقدار بودجه اختصاص داده شده دانشگاهها برای امورات جاری، 15 درصد به پژوهش اختصاص بدهد.
دکتر پیمان صالحی تصریح کرد اگر بهصورت واقعی، 15 درصد بودجه دانشگاهها به پژوهش اختصاص داده بشود و از سوی دیگر، بهخوبی از ظرفیت درآمدزایی اختصاصی دانشگاهها در قالب توجه به ماده 13 قانون جهش تولید دانشبنیان استفاده شود آنگاه تحولات مهمی در پژوهش و فناوری دانشگاهها ایجاد خواهد شد؛ خوشبختانه این موضوع، قانون شده است و بایستی به صورت کامل اجرا شود.
افتتاح سایت رایانه معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان
یکی از برنامههای سفر یکروزه دکتر پیمان صالحی، معاون پژوهشی وزارت علوم، افتتاح سایت رایانه معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه لرستان بود.
این سایت که شامل رایانههای پیشرفته با قدرت پردازش بالاست در ساختمان شهید سلیمانی دانشگاه لرستان قرار دارد و با اعتبار دو میلیارد تومان ایجاد شده است.
انجمنهای علمی، تشکلها و کانونهای فرهنگی هنری دانشجویی دانشگاه لرستان از این سایت استفاده خواهند کرد.
سایت با همکاری معاونت فرهنگی و اجتماعی و مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه لرستان ایجاد شد.
در ایین افتتاح سایت، علاوه بر معاون پژوهشی وزارت علوم، رئیس و معاونان دانشگاه لرستان و مدیر فناوری اطلاعات این دانشگاه (دکتر مهرداد) حضور داشتند.
در همان روز نیز نخستین کارگاه این سایت برای انجمنهای علمی دانشجویی دانشگاه لرستان با تدریس دکتر محمد حیاتی، معاون فرهنگی و اجتماعی این دانشگاه، برگزار شد.
بازدید از آزمایشگاههای دانشکده شیمی
از دیگر برنامههای این سفر کاری، بازدید معاون پژوهشی وزارت علوم از آزمایشگاههای دانشکده شیمی دانشگاه لرستان بود.
دکتر پیمان صالحی در این بازدید، با دکتر مصطفی کرمپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان، دکتر زبردستی، رئیس دانشکده شیمی و نیروهای آزمایشگاهها گفتوگو کرد.
جمعی از اعضای هیئت علمی دانشکده شیمی دانشگاه لرستان نیز در این بازدید حضور داشتند و برخی کمبودهای آزمایشگاهی را با معاون پژوهشی وزارت علوم در میان گذاشتند تا از ظرفیت معاونت پژوهشی وزارت علوم برای رفع کمبودهای آزمایشگاهی، استفاده شود.
همچنین، گزارشی از مهمترین فعالیتهای آزمایشگاههای دانشکده شیمی دانشگاه لرستان ارائه شد.
بعدازظهر روز سهشنبه، 10 مهرماه، سفر یکروزه معاون پژوهشی وزارت علوم به دانشگاه لرستان پایان یافت و با بدرقه رئیس و معاونان دانشگاه، دکتر پیمان صالحی، به تهران بازگشت.
آدرس لینکهای عکس:
https://www.lu.ac.ir/news/2024/10/01/bzdd-maaon-ohsh-ozrt-aalom-z-zmshhh-dnshdh-shm-dnshh-lrstn/