نشست ارائه طرح ارتباط با صنعت عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان برگزار شد
نشست ارائه گزارش نهایی «طرح ارتباط با صنعت» دکتر عیسی حزباوی، عضو هیئت علمی گروه آموزشی مهندسی مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان، با عنوان «مدلسازی و بهینهسازی ضایعات گندم در برداشت با کمباین کاهکوب»، با هدف ارائه نتایج کاربردی تحقیقات برای کاهش این ضایعات، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، طرحهای ارتباط با صنعت اعضای هیئت علمی زیرنظر معاونت پژوهش و فناوری (گروه ارتباط با صنعت) دانشگاه لرستان و معاونتهای پژوهشی دانشکدههای این دانشگاه، تهیه و اجرا میشود.
چکیده گزارش نهایی طرح ارتباط با صنعت دکتر حزباوی، به این شرح است:
گندم مهمترین محصول زراعی و ماده غذایی در الگوی مصرف خوراک است.
با کاهش ضایعات گندم در مرحله برداشت، امکان افزایش قابل توجه در تولیدات نیز وجود دارد.
با توجه به استقبال کشاورزان در استفاده از کمباینهای کاهکوب، تعداد این نوع کمباینها بهویژه برای برداشت گندم در حال افزایش است.
در این راستا تحقیقی به منظور بررسي اثر تراکم سنبله، ارتفاع برش و سرعت پیشروی کمباین بر ضایعات گندم در برداشت با کمباین کاهکوب در شهرستان خرمآباد در سال 1402 اجرا شد.
در این آزمایش تراکمهای مختلف سنبله گندم به عنوان فاکتور اصلی در سه سطح ( 340، 390 و 440 در مترمربع) بود.
همچنین دو تیمار ارتفاع برش (5، 10 و 15 سانتیمتر) و سرعت پیشروی کمباین (1، 2 و 3 کیلومتر بر ساعت) به صورت فاکتوریل در کرتهای فرعی قرار گرفتند.
در اين تحقيق روش سطح پاسخ براي مدلسازی و کمینهسازي درصد ضایعات گندم در قسمتهای مختلف کمباین کاهکوب مورد استفاده قرار گرفت.
متغير فرايند به صورت مدل رگرسيوني درجه دوم براي پاسخها معنيدار بود (p<0.01).
همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد علاوه بر اثرات اصلی تیمارها، اثر متقابل فاکتورهای مستقل بر صفات ریزش هد، افت بدنه کمباین، افت انتهای کمباین (افت واحد کوبش و افت واحد تمیزکننده)، افت کل کمباین و افت کیفی گندم، معنیدار بود.
نتایج تحقیق نشان داد با افزایش سرعت پیشروی کمباین و افزایش تراکم سنبله گندم، ضایعات گندم در قسمتهای مختلف کمباین کاهکوب افزایش یافت ولی با افزایش ارتفاع برش، ضایعات گندم در قسمتهای مختلف کمباین کاهکوب، کاهش یافت.
مقدار بهینه با کمترین مقدار درصد ضایعات کل گندم (مجموع افت هد، افت بدنه و افت انتهای کمباین)
با 1/ 3 درصد معادل 77 کیلوگرم در هکتار در تراکم سنبله به میزان 380 عدد در مترمربع، سرعت پیشروی کمباین کاهکوب به میزان یک کیلومتر در ساعت و ارتفاع برش به میزان 3/ 11 سانتیمتر بهدست آمد.
بیشترین مقدار ضایعات کل گندم، 8/95 درصد معادل 170 کیلوگرم در هکتار بود.
مقدار بهینه با حداقل درصد افت کیفی گندم (41/ 1 درصد معادل 32 کیلوگرم در هکتار) در تراکم سنبله به میزان 340 عدد در مترمربع، سرعت پیشروی کمباین کاهکوب به میزان یک کیلومتر در ساعت و ارتفاع برش به میزان 9/ 14 سانتیمتر بهدست آمد.
بیشترین درصد افت کیفی گندم، 5/ 3 درصد معادل 67 کیلوگرم در هکتار بود.
بنابراین برای کاهش ضایعات گندم در برداشت با کمباین کاهکوب، سرعتهای کمتر در حد 1 کیلومتر برساعت و ارتفاعهای بیشتر در حد 10 سانتیمتر توصیه میشود.