چهارمین نشست پرسش و پاسخ خانه ملی گفتوگوی آزاد دانشگاه لرستان با حضور رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران برگزار شد

همزمان با هفته استانی پژوهش و فناوری، چهارمین نشست خانه ملی گفتوگوی آزاد دانشگاه لرستان با حضور دکتر رضا بستامی، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، برگزار شد.
به گزارش اداره روابط عمومی دانشگاه لرستان، صبح روز پنجشنبه، 17 آذرماه، همزمان با ایام هفته استانی پژوهش و فناوری، دکتر رضا بستامی، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران در نشست پرسش و پاسخ با اعضای هیئت علمی و دانشجویان که توسط معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان در خانه ملی گفتوگوی آزاد دانشگاه لرستان برگزار شد شرکت کرد و به پرسشهای مختلف، پاسخ داد.
دکتر علی نظری، رئیس دانشگاه لرستان در ابتدای این نشست، در سخنانی، ضمن خوشآمدگویی به دکتر بستامی، وی را از ظرفیتهای انسانی استان دانست که در جایگاه ریاست سازمان نظام مهندسی معدن کشور قرار گرفته است.
دکتر نظری، با نگاه نشانهشناسی واژه، کلمه معدن را دارای عناصری همچون مانایی و جاودانگی دانست.
رئیس دانشگاه لرستان روی این نکته تصریح کرد که هرگونه استخراج و بهرهبرداری از معادن باید به گونهای باشد که باعث نابودی کامل معدن نشود و باید همواره بازسازی و ماندگاری در این زمینه وجود داشته باشد.
رئیس سازمان بسیج اساتید استان لرستان با استناد به آموزههای دینی بهویژه مفاهیم انسانساز امام علی (ع) به این نکته اشاره کرد که هرگونه استفاده و بهرهبرداری از مکانهای نظام هستی همچون کوهها و معادن بایستی همراه با مسئولیتپذیری انسان نسبت به آنها باشد؛ زیرا در روز قیامت درباره این موضوع از انسانها، پرسش خواهد شد.
دکتر علی نظری، این موضوع را توضیح داد که در تعالیم قرآنی و دینی، اهمیت دارد که نوع استفاده انسان از منابع و مکانها و محیط پیرامون، براساس اسراف و نابودی و هلاک کردن آنها بوده است یا برمبنای آبادانی و عمران محل زندگی صورت گرفته است؟
رئیس دانشگاه لرستان، مفهوم افساد در زمین را از نگاه قرآنی تبیین کرد و اتلاف و نابود کردن منابع و سرمایهها را از موارد افساد در زمین دانست.
وی نوع بهرهبرداری از معادن را بر اساس تعالیم قرآنی، بهرهبرداری همراه با نگاه به نسلهای آینده و ماندگاری و جاودانگی، دانست.
ایران، یک کشور معدنی است
دکتر رضا بستامی، رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران در این نشست، توضیح داد که کشور ایران، یک کشور معدنی و دارای ذخایر بسیار بالای معدنی است.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران با استناد به آمارها، توضیح داد که کشور ایران در حال حاضر،81 نوع ماده معدنی دارد و دارای 40 میلیارد تُن ذخیره ثبتشده است.
دکتر بستامی درباره استان لرستان هم توضیح داد که لرستان از مجموع 81 ماده معدنی موجود در کشور دارای 17 نوع ماده معدنی است.
وی با تحلیل آماری، تشریح کرد در حال حاضر در کشور، تعداد 12 هزار معدن وجود دارد و از این تعداد، هفت هزار فعال و پنج هزار نیز تعطیل هستند.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، آمار ارائه کرد درباره استان لرستان که این استان دارای 236 معدن است و از این تعداد، بین 140 تا 150 معدن این استان، فعال هستند.
دکتر بستامی با استناد به این آمارها توضیح داد که استان لرستان، چندان یک استانی معدنی نیست اما از نظر شاخص سنگ تزئینی، لرستان، در فهرست سه استان برتر کشور قرار دارد.
وی، درباره معناشناسی معدن توضیح داد که معدن یعنی فلز؛ همچون آهن، مس، سرب، روی، طلا و ...؛ زیرا اینها دارای ارزش افزوده و زنجیرهی تولید بالایی هستند.
او به این نکته اشاره کرد که در کل کشور تعداد 80 هزار واحد صنعتی وجود دارد که از این تعداد، هفده هزار از نوع صنایع معدنی هستند که مهمترین صنایع ایران محسوب میشوند.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، روی این دو نکته تصریح کرد که: مهمترین صنایع ایران از نوع معدنی و پُرسودترین صنایع کشور، صنایع فولاد هستند.
دکتر رضا بستامی، سهم لرستان از تعداد صنایع معدنی را، عدد 750 دانست که تعداد 500 نوع آن، کارخانه سنگ هستند و استان لرستان، معدن سنگ تزئینی است.
دکتر بستامی، جایگاه لرستان را اینگونه تبیین کرد که لرستان از نظر ذخایر سنگ تزئینی در سطح کشور، اول و از نظر تولید این سنگ، رتبه دوم را در ایران دارد؛ همچنین لرستان از نظر شاخص تعداد سنگبُری، جایگاه سوم کشور را دارد.
رئیس سازمان نظام مهندسی معدن ایران، مطالبه کرد که توقع دارد استان لرستان، نمایشگاه تخصصی سنگ، برپا کند و معدنکاران لرستان، حضور قوی در این نمایشگاه داشته باشند.
دکتر بستامی درباره چرایی مشکلات صنعت سنگ کشور، عمدهترین علت را ضعف تجارت و بازرگانی دانست؛ به این معنی که ما نمیدانیم چگونه در این حوزه، صادرات مطلوب داشته باشیم.
دکتر بستامی برگزاری اینگونه نشستهای پرسش و پاسخ دانشجویی را بسیار مفید برای پاسخگویی و رفع ابهامات حوزه کاری معدن دانست.
گفتنی است در این نشست، دکتر مصطفی کرمپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان، اعضای هیئت علمی و دانشجویان، دیدگاهها و پرسشهای خود درباره حوزه معدن کشور و استان را مطرح کردند؛ از جمله اینکه دکتر کرمپور، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه لرستان، سیاست استعمار مبنی بر خام فروشی در کشورهای در حال توسعه را تشریح کرد.
دکتر کرمپور، این پرسش را مطرح کرد که نقش صنایع معدنی استان لرستان در پیشرفت استان تا چه حد است؟ و دانشگاه لرستان این آمادگی را دارد که در مسیر پیشرفت استان، همکاریهای مختلف خود را با سازمان نظام مهندسی معدن کشور و استان، گسترش دهد.
همچنین در این نشست این نکته مطرح شد که بایستی بین نهاد دانشگاه و صنایع و معادن، یک ارتباط پایدار و کاربردی وجود داشته باشد تا بتوان نظام مسائل این حوزه را با رویکردهای علمی کاربردی، کاهش داد.
دکتر رضا قائدرحمتی، مدیر گروه آموزشی مهندسی معدن دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه لرستان است.