نشست تخصصی روز جهانی خاک برگزار شد/ اهمیت خاک و فرهنگ‌سازی حفاظت از آن/ بیانیه نشست

۱۴۰۰/۰۹/۱۸

هر سال، روز پنجم دسامبر (امسال، 14 آذرماه)، به عنوان روز جهانی خاک نام‌گذاری شده است.

امسال، شعار روز جهانی خاک با عنوان «جلوگیری از شوری خاک، افزایش بهره‌وری و باردهی خاک» انتخاب شده است و در سراسر کشورهای جهان، آیین‌هایی به همین مناسبت در راستای حفاظت از خاک، مدیریت پایدار خاک و توسعه پایدار، برگزار می‌شود.

صیانت از خاک در راستای حفظ و گسترش اکوسیستم سالم برای زندگی بشر است.

به همین مناسبت، با برنامه‌ریزی گروه علوم و مهندسی خاک دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، نشست تخصصی و مجازی گرامیداشت روز جهانی خاک، با مشارکت متخصصان این حوزه و دانشجویان، برگزار شد.

در این نشست تخصصی و مجازی که شامگاه چهارشنبه، 17 آذرماه برگزار شد متخصصانی همچون دکتر محبوبه جلالی، دکتر حسین اسدی، دکتر محسن ارسلانی، دکتر مراد سپهوند، دکتر علی‌اکبر زارع و دکتر حمیدرضا متین‌فر درباره اهمیت صیانت از خاک، مقابله با شور شدن خاک، تقویت و افزایش بهره‌وری و باردهی خاک، مباحث تخصصی و علمی خود را مطرح کردند.

در پایان این نشست تخصصی، بیانیه‌ای صادر شد که مفاد آن به این شرح است:

1_ تبیین اهمیت خاک و فرهنگ‌سازی حفاظت از آن با بهره‌مندی از همه‌ی ظرفیت‌ها به‌ویژه رسانه ملی.

2_ تسریع در تصویب آیین‌نامه‌های اجرایی قانون حفاظت از خاک و اجرای دقیق این قانون در راستای بهبود وضعیت منابع خاک استان لرستان؛ امروزه تأخیر در تصویب این آیین‌نامه‌ها، اجرای قانون مذکور را در هاله‌ای از ابهام قرار داده است.

3_ ارزیابی وضعیت کنونی شوری زمین‌های استان و تدبیری شایسته به منظور جلوگیری از شورشدن آتی این منابع.

4_ ارزیابی و تعیین ارزش اقتصادی و خدمات زیست بومی و محیط زیستی منابع خاک استان.

5_ اجرای طرح مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز به عنوان طرح محوری و کلیدی مورد نیاز استان لرستان.

6_ تأکید بر آمایش سرزمین و استفاده از زمین‌های بهره‌برداری، متناسب با ظرفیت و قابلیت آ‌نها.

7_ پیگیری ابعاد حقوقی در زمینه پیشگیری و مراقبت از خاک؛ زیرا شواهد حاکی از آن است که سیاست جنایی تقنینی و قضایی، امروزه آنچنان که مورد انتظار است در زمینه حمایت و بازدارندگی، کارآمد نیست.

8_ نیاز به ایجاد بانک اطلاعات رقومی خاک استان لرستان و ایجاد سامانه‌ای برای ثبت همه تحقیقات انجام شده در استان در زمینه خاک برای جلوگیری از انجام فعالیت‌ها به‌صورت جزیره‌ای.

9_ پایش سالیانه کیفیت خاک‌های استان مبتنی بر روش‌های داده‌کاوی و داده‌های سهل‌الوصول ماهواره‌ای.

10_ پایش تغییر کاربری اراضی برای صیانت از اراضی کلاس‌های 1 تا 4.

11_ افزایش زمینه‌های تحقیقات بین‌رشته‌ای.

12_ تلاش در راستای حل مشکل اشتغال دانش‌آموختگان علوم خاک و نگرش علمی به خاک در حوزه‌های مختلف.

۱۴۰۰/۰۹/۱۸ - ۰۰:۰۰