تقویت پیوستگی ها و همگرایی فرهنگی ایران و جهان عرب برای شکل گیری تمدن نوین اسلامی

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حبیب حاتمی کن کبود، عضو هیئت علمی دانشگاه لرستان (گروه آموزشی معارف) و مدیر گروه همکاریهای علمی بین المللی این دانشگاه است.
وی، همچنین، رئیس کمیسیون «توسعه و تمدن؛ چالشها» است که از جمله کمیسیونهای همایش بین المللی گفتگوهای فرهنگی در چشم انداز تمدنی ایران و جهان عرب است.
حجت الاسلام و المسلمین دکتر حبیب حاتمی کن کبود در آیین اختتامیه همایش بین المللی «گفتگوهای فرهنگی در چشم انداز تمدنی ایران و جهان عرب» که به همت مرکز مطالعات اجتماعی و تمدنی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در سالن شیخ طوسی این پژوهشگاه برگزار شد، با ارائه گزارشی از کمیسیون «توسعه و تمدن؛ چالشها»، اظهار داشت: «در این کمیسیون شش مقاله ارائه شده است».
رئیس کمیسیون «توسعه و تمدن؛ چالشها» ادامه داد:«نخستین مقاله از سوی مهدی فیروزی با عنوان «توسعه نیافتگی، چالشی اساسی در برابر شکل گیری تمدن نوین اسلامی در جهان اسلام» ارائه شد که می گوید توسعه یافتگی از مهمترین مسائل حقوق بشر در دنیای امروز است».
دکتر حاتمی کن کبود، افزود: «در این مقاله سه نسل از حقوق بشر یعنی حقوق سیاسی، مباحث اجتماعی و توسعه یافتگی مورد بررسی قرار گرفته است و می گوید توسعه نیافتگی، چالشی اساسی در برابر تمدن نوین اسلامی معرفی شده که علت عمده آن هم به بحث ساختاری و مخاصمات بین المللی باز می گردد؛ علی العبودی، ارائه دهنده دیگر در کمیسیون «توسعه و تمدن؛ چالشها» است که اعتقاد دارد در طول تاریخ چالشهای سیاسی زیادی در پیش روی گفتگوی تمدن های نوین داریم و میگوید مسئله مداخله استعمار به ویژه آمریکا که عراق امروز از نمونه های بارز آن است، موجب شده که نتوانیم گفتگوی دقیقی داشته باشیم؛ همچنین العبودی، وجود مقدسات و حوزه علمیه را موجب برکات زیادی می داند و معتقد است راهکار نهایی برای عبور از مشکلات سیاسی، تبعیت از ولی فقیه است و با همراهی از علمای راستین میتوان از این مباحث عبور کرد؛ وی در نهایت می گوید تمامی مشکلات را نباید به گردن عوامل خارجی انداخت، بلکه از داخل نیز نباید غافل شد».
حجت الاسلام و المسلمین حاتمی کن کبود به مقاله «تمدن نوین اسلامی ایران و جهان عرب در پرتو پیوستگی های تاریخی و فرهنگی» نوشته «محمد ملک زاده »اشاره کرد و اظهار داشت:«اگر به دنبال تمدن نوین هستیم، این تمدن، بدون پیوستگی ایران و جهان عرب محقق نخواهد شد؛ زیرا در طول تاریخ، متغیرهای همگرا و واگرای زیادی داشته ایم که باید به این متغیرها توجه شود و لازم است امروز به تقویت همگرایی و دوری از واگرایی بپردازیم».
گفتنی است این همایش با هدف بسط، تعامل و تقویت سهم اندیشمندان ایران و جهان عرب در مسیر حل چالشهای موجود در مسیر روابط فرهنگی و به منظور پیدا کردن راه حلهای مشترک (با محوریت گفتگوهای فرهنگی) برگزار شد.