نشست ارائه گزارش فرصت مطالعاتی عضو هیئت علمی گروه زمین‌شناسی دانشگاه لرستان برگزار شد

۱۴۰۳/۰۷/۰۷

نشست ارائه گزارش فرصت مطالعاتی دکتر یاسین عبدی، عضو هیئت علمی گروه آموزشی زمین شناسی دانشکده علوم پایه دانشگاه لرستان برگزار شد.

دوره فرصت مطالعاتی وی به صورت پاره وقت و 6 ماه بوده است که از مورخ اول بهمن ماه 1402 تا اول تیرماه 1403 در اداره کل میراث فرهنگی استان لرستان سپری شده است.

نماینده ارتباط با جامعه و صنعت دانشگاه لرستان که در این نشست حضور داشت رضا آساره است.

عنوان طرح:

اثر هوازدگی نمک بر روی تخریب مصالح استفاده شده در بناهای باستانی (مطالعه موردی: قلعه‌فلک‌الافلاک)

بناهای تاریخی نمادهای میراث فرهنگی هستند و به عنوان پیوندی با گذشته عمل می‌کنند.

این بناها قدمت، تاریخچه و تمدن هر سرزمینی را مشخص می کنند.

بنابراین محافظت از آنها در مقابل عوامل مختلف علی الخصوص مخاطرات طبیعی امری ضروری است.

یکی از عوامل اصلی تخریب سنگ­‌های به­کار گرفته شده در ساختمان­ها و بناهای تاریخی پدیده هوازدگی نمک یا Salt Weathering است.

هوازدگی نمک زمانی اتفاق می‌افتد که نمک‌هایی مانند سولفات سدیم (Na2SO4)، کلرید سدیم (NaCl)، سولفات منیزیم (MgSO4) و سولفات کلسیم (CaSO4) به ساختار متخلخل سنگ نفوذ کرده و پس از تبخیر یا خشک شدن، متبلور ‌شوند.

این فرآیند بر روی سنگ فشار وارد می‌کند و منجر به ایجاد تنش‌های داخلی و در نهایت تخریب، فرسودگی و زوال سنگ می‌شود.

در این مطالعه تاثیر هوازدگی نمک بر روی سنگ های مورد استفاده در ساخت قلعه فلاک الافلاک با استفاده از آزمایش تبلور نمک در محلول 14 درصد وزنی سولفات سدیم و سولفات منیزیم و در 40 چرخه انجام شده است. نتایج این مطالعه نشان داد که تاثیر محلول سولفات سدیم به مراتب مخرب تر از سولفات منیزیم است و سنگ‌های مورد استفاده تا مقدار قابل توجهی آسیب دیده اند.

در این مطالعه همچنین روش های مختلف محافظت از مصالح استفاده شده در مقابل هوازدگی نمک ارائه شده است.

تعهدات طرح:

چاپ یک مقاله JCR تحت عنوان:

Experimental study on salt weathering of dolostones (case study: Falak-Ol-Aflak castle, Khorramabad, Iran)

در مجله Carbonates and Evaporites

۱۴۰۳/۰۷/۰۷ - ۱۴:۴۶