اخبار

در دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان برگزار شد:‌ کارگاه یافته‌های دوران روستانشینی آغازین در لرستان

۱۴۰۳/۰۹/۳۰

به‌مناسبت پاسداشت هفته پژوهش و فناوری، دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه لرستان کارگاه دانشجویی با موضوع شواهد و یافته‌های دوران روستانشینی آغازین در لرستان را برگزار کرد.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، معاونت پژوهش و فناوری دانشکده ادبیات و علوم انسانی انشگاه لرستان، به مناسبت هفته پژوهش و فناوری، کارگاه علمی دانشجویی با عنوان "شواهد و یافته های دوران روستانشینی آغازین در لرستان" با ارئه دکتر محمد بهرامی، استادیار گروه باستان­‌شناسی دانشگاه لرستان با حضور جمعی از اساتید و دانشجویان در سالن شهید میربهرسی دانشگاه لرستان را برگزار کرد.

چکیده مطالب دکتر محمد بهرامی به این شرح است:

استان لرستان، از مهم‌ترین استان­‌های واقع در غرب ایران است.

لرستان به همراه استان­‌های کرمانشاه و ایلام با نام زاگرس مرکزی شناخته می­‌شوند.

زاگرس مرکزی مهم‌ترین منطقه ایران برای بررسی و شناخت جوامع آغاز کشاورزی و روند نوسنگی شدن به حساب می­‌آید.

دوران آغاز کشاورزی و اهلی­‌سازی به عنوان بنیادی­‌ترین تحول در تاریخ زیست بشر، پایانی بر چند میلیون سال زندگی پرتحرک مبتنی بر شکار حیوانات و گردآوری دانه‌‌­های گیاهی بود.

در سالیان گذشته، در کاوش محوطه­‌هایی همچون عبدالحسینِ نورآباد، چیاسبز شرقی در کوهدشت و کلک اسدمراد در پلدختر، اطلاعات ارزشمندی از زیست انسان در این دوره در لرستان گزارش شده است.

در جریان بررسی‌­های باستان­شناختی سالیان گذشته در استان لرستان بیش از بیست استقرار از دوره نوسنگی شناسایی شد.

تعلق این محوطه­‌ها به دوره نوسنگی بر اساس تاریخ­‌گذاری­‌های مطلق و نیز مصنوعات سنگی و سفالی سطح آنها بوده است.

بر اساس تاریخ‌­های ارائه­ شده، سه محوطه عبدالحسین، چیاسبز شرقی و کلک اسدمراد بین اوایل هزاره نهم تا اوایل هزاره هفتم پ.م. تاریخ­‌گذاری شده‌­اند که تمامی این استقرارها مربوط به دوره نوسنگی پیش از سفال هستند.

علاوه بر این، در بررسی تپه رواهُل در دره خرم‌­آباد با نمونه‌­های سفالی برخورد شد که قابل مقایسه با سفال­‌های دوره محمدجعفر در تپه علی­کش در دشت دهلران و محوطه توله‌­ای در نزدیک اندیمشک در شمال خوزستان بود.

با توجه به ماهیت زیست در این دوره و شکل­‌گیری زندگی مبتنی بر کشاورزی و دامداری و شباهت یافته­‌های سفالی، شاید بتوان شکل­‌گیری کوچ­‌نشینی بر پایه گله‌­داری و استقرار در روستاهای آغازین را به شروع دوره نوسنگی در لرستان نسبت داد.

واقعیتی که بازتابی از شرایط محیطی و آب­ وهوایی و قرارگیری دو زیست­‌محیط کوهستانی سرد و دشت کم ارتفاع و گرم دارد.

در پایان کارگاه، به پرسش‌های اساتید و دانشجویان پاسخ داده شد.

گزارش تصویری

۱۴۰۳/۰۹/۳۰ - ۰۶:۴۶
۱۰۰ بازدید