با حضور نماینده ولی فقیه در لرستان به میزبانی دانشگاه لرستان برگزار شد: نشست شورای آموزش عالی لرستان درباره روشهای مشارکت دانشگاهیان در پیشرفت استان
به میزبانی دانشگاه لرستان، همزمان با ایام گرامیداشت یومالله 13 آبان، با حضور حجتالاسلام و المسلمین دکتر سیداحمدرضا شاهرخی، نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرمآباد، نشست شورای آموزش عالی استان لرستان با موضوع «روشهای مشارکت دانشگاهیان در پیشرفت و بهبود وضعیت لرستان»، برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه لرستان، در این نشست که بعدازظهر شنبه، 12 آبانماه سال جاری در سالن جلسات شهید میربهرسی دانشگاه لرستان با استقبال دانشگاهیان استان، برگزار شد، نماینده ولی فقیه در استان لرستان و امام جمعه خرمآباد در سخنانی، گفت قشر دانشجو یک قشر بسیار مهم در نظام جمهوری اسلامی ایران محسوب میشود.
دکتر شاهرخی، تشریح کرد: «این نکته اهمیت دارد که در محیط دانشگاه، علمآموزی، تحقیق، فناوری و تبدیل علم به ثروت از رسالتهای اصلی دانشگاه است؛ اگر دانشگاه از این رسالتها خارج بشود نامش دانشگاه نیست».
وی، اظهار داشت: «باید در سطح دانشگاهها و مراکز آموزش عالی، یک جنبش علمی نرمافزاری شکل بگیرد؛ یعنی از داشتههای علمی دیگران استفاده کنیم ولی یک بنای جدید بر روی داشتههای دیگران، افزوده کنیم؛ اینکه ما فقط نگاه کنیم محصولات دیگران را استفاده کنیم پیشرفت نیست؛ بلکه پیشرفت نیازمند ایجاد جنبش علمی نرمافزاری در همه رشتههای تحصیلی دانشگاهی است؛ ما در این جهت در عرصههایی هم موفق شدهایم ولی نیاز است در همه عرصهها، جنبش علمی ایجاد کنیم».
امام جمعه خرمآباد، خاطرنشان کرد: «شاهد هستیم در کشور، بستر رشد و ارتقای علمی و فرهنگی فراهم است؛ بنابراین از این بستر مناسب که ایجاد شده است باید به خوبی استفاده کرد».
حجتالاسلام و المسلمین شاهرخی، ادامه داد: «دانشگاه باید دانشجوی متدین {دینمدار} و اخلاقمدار تربیت کند؛ دانشگاه محیطی است که باید در آن، خودسازی فکری، انقلابی و اخلاقی شکل بگیرد».
نماینده ولی فقیه در استان لرستان، بیان کرد:« همواره باید از دانش و تجربه اساتید دانشگاهها استفاده کرد؛ اساتید گرامی نقش بینظیری در تربیت دانشجو دارند».
دکتر سیداحمدرضا شاهرخی، توضیح داد: «دانشجو باید نسبت به جهان، کشور و استان، آگاهی سیاسی داشته باشد؛ آگاهی سیاسی یک موضوع مهم است که باید دانشجویان به آن توجه کنند».
شاهرخی تصریح کرد: «دانشگاه و دانشجو باید دارای روحیه عدالتخواهی باشد؛ دانشگاهیان همیشه باید درباره عدالتخواهی و نفی تبعیض و توجه به توازن در پیشرفت، مطالبهگری کنند».
وی افزود: «مطالبهگری باید از نوع درونخانوادگی باشد نه اینکه بیگانهپسند باشد؛ مطالبهگری باید کارشناسی، مستدل، با زبان خوش و با رعایت انصاف باشد؛ مطالبات را بنویسید و بگویید؛ اساتید و دانشجویان باید اهل مطالبهگری باشند».
نماینده ولی فقیه در استان لرستان، تشریح کرد: «آیا دانشگاههای ما، به قدر کافی از ظرفیتهای داخل خودشان برای رفع مشکلاتشان، استفاده کردهاند؟ دانشگاهها باید از ظرفیتهای درونی خودشان بهخوبی استفاده کنند».
وی، تصریح کرد: «اگر همه اقشار جامعه به روش مستدل و صحیح، مطالبهگری کنند بسیاری از مشکلات، رفع خواهند شد؛ فقط با حرف و جلسه، مشکلات رفع نمیشود بلکه مطالبهگری صحیح از سوی اقشار مختلف جامعه است که نتیجهبخش است؛ برای مثال، مطالبهگری در قالب نوشتن نامههای مستدل و قوی به مسئولان یا نوشتن مطالبات از طریق نشریات، از روشهای صحیح مطالبهگری است».
توطئههای استکبار به خودش بازمیگردد
رئیس دانشگاه لرستان در این نشست گفت: «سرنوشت همه نظامهای استکباری و سلطه این است که توطئههای آنها، دامن خودشان را فرا میگیرد».
دکتر علی نظری فرارسیدن روز ملی مبارزه با استکبار جهانی را گرامی داشت {یومالله 13 آبان}.
دکتر نظری، تصریح کرد: «نشستها باید از نوع مسئلهمحور و کاربردی برگزار بشود؛ این خودش یک موضوع بسیار مهم است؛ هر نشست با یک موضوع کاربردی مشخص برگزار شود».
توجه به نگاه آیندهپژوهانه
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه لرستان در این نشست گفت:«نگاه نماینده ولی فقیه در استان لرستان یک نگاه آیندهپژوهانه است و دیدار با نخبگان و ظرفیتهای دانشگاهی در این راستاست».
وی ضمن گرامیداشت فرارسیدن یومالله 13 آبان و شهدای راه قدس و محور مقاومت تصریح کرد: «این آمادگی وجود دارد که اینگونه نشستها به صورت منظم در آینده تداوم داشته باشند و خروجی آنها به نفع پیشرفت همهجانبهی استان لرستان باشد».
نقش گریزناپذیر دانش و دانشگاه در توسعه کشورها
رئیس اداره روابط عمومی دانشگاه لرستان و دبیر شورای روابط عمومی منطقه پنج دانشگاههای کشور، در این نشست گفت: «نقش گریزناپذیر دانش و دانشگاه در توسعه کشورها مشخص و واضح است و به عنوان یکی از شرطهای مردمسالاری و توسعه پایدار و عاملی برای کاهش شکاف موجود میان کشورهای توسعهیافته و در حال توسعه، قلمداد میشود».
دکتر میثاق حیدری، توضیح داد: «نقش و اثر دانشگاهها یا آموزش عالی در عصر حاضر تا به آن حد افزایش یافته که برخی صاحبنظران، دستنیافتن برخی کشورها به توسعه و پیشرفت را به دلیل نرخ پایین دستیابی به آموزش عالی، قلمداد کردهاند».
حیدری افزود: «نقش آموزش عالی در فرایند توسعه آنقدر مؤثر است که حتی برخی ادعا کردهاند آمارهایی وجود دارد که بیانگر همبستگی میان سطوح توسعه و پیشرفت با سطح مشارکت در آموزش عالی است».
وی بیان کرد: «بسیاری از سازمانهای بزرگی که کارویژه اصلی آنها پرداختن به مسائل آموزشی، علمی، فرهنگی و حتی اقتصادی در سطح جهان است در پارادایم جدید جهان یعنی جهانیشدن، آموزش عالی را در دستور کار خود قرار دادند».
گفتنی است در این نشست رؤسای دانشگاههای استان لرستان، مسئولان دفاتر نهاد رهبری در دانشگاههای لرستان، نمایندگان تشکلهای دانشجویی استان، اساتید و دانشجویان، نقطه نظرات خود را بیان کردند.
برخی مهمترین نظرات مطرح شده در این نشست:
1ـ برای رسیدن به توسعه پایدار باید از علم دانشگاهیان استفاده کرد. باید از نخبگان دانشگاهی دعوت کرد برای رفع مشکلات راهکار علمی ارائه بدهند.
2ـ باید از نخبگان استان لرستان در راه پیشرفت استان، استفادهی حداکثری بشود.
3ـ بهکارگیری واژه توسعه اشتباه است؛ در نظام جمهوری اسلامی ایران، معیار پیشرفت همراه با عدالت و معنویت است؛ پیشرفت و تعالی مدنظر است.
4ـ همه به مسائل استان واقف هستیم؛ باید راهکار ارائه کرد؛ باید به نخبگان استان میدان حداکثری داد. دانشگاهها باید راهکار ارائه بدهند.
5ـ کارگروهها و شوراهای تخصصی در جهت پیشرفت استان لرستان تشکیل بشود.
6ـ حلقههای میانی تخصصی دانشجویی برای مطالبهگری فعال بشوند.
7ـ در دانشگاه باید همه دانشجویان با تفکرات گوناگون فعالیت داشته باشند؛ همه سلائق باید برای پیشرفت استان تلاش کنند و مشارکت داشته باشند.
8ـ نمایندگان استان لرستان در مجلس شورای اسلامی هر شش ماه یک بار به اینگونه نشستها دعوت بشوند گزارش عملکرد ارائه بدهند و به پرسشهای دانشجویان پاسخ بدهند.
9ـ از ظرفیت جهاد تبیین دانشجویان انقلابی استفاده بشود و این دانشجویان بتوانند در نماز جمعهها سخنان خود را قبل از خطبهها بیان کنند.
10ـ اهمیت دادن به بکارگیری جوانان بسیار مهم است؛ دین اسلام توجه وافری به قشر جوان دارد.
11ـ دانشجویان باید در فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی و هنری مشارکت سازنده هرچه بیشتری داشته باشند.
12ـ دورههای مهارتآموزی و کارآفرینی دانشجویان تقویت بشود؛ دانشجو باید علاوه بر تحصیل مهارتهای لازم متناسب با نیازهای بازار کار را هم بیاموزد.
13ـ در چنین نشستهایی باید مدیران اجرایی استان هم حضور داشته باشند؛ در واقع باید ارتباط بین دانشگاهیان و مدیران اجرایی استان به صورت مداوم وجود داشته باشد. بهویژه مدیران ارشد استان بایستی در اینگونه جلسات و نشستها حضور داشته باشند.
14ـ برای انتصاب مدیران، باید شاخصهایی علمی ایجاد بشود؛ در انتخاب مدیران هم شفافیت وجود داشته باشد. مدیران باید از نظرات نخبگان دانشگاهی و دانشگاهیان برای پیشرفت استان، مشورت بخواهند.
15ـ اسناد توسعه استان لرستان و سند آمایش استان قدیمی هستند؛ اینها باید با مشارکت نخبگان داخل استان بازنویسی بشوند. در این رابطه نیاز است دانشگاههای استان سند توسعه استان لرستان را تدوین کنند. البته توسعه باید متوازن باشد. یعنی توسعه نباید یکطرفه باشد بلکه در همه ابعاد باید توسعه یافت.
16ـ کمیتههای تخصصی موضوعمحور برای پیشرفت استان لرستان تشکیل بشود. یک منشور در رابطه با مؤلفههای توسعه استان تهیه شود.
17ـ فضای رسانهای استان آنچنان که باید و شاید در راستای مطالبهگری استانی نیست.
18ـ راهکارهای علمی باید متناسب با ظرفیتهای استان لرستان باشد؛ پیشرفت براساس شناخت ظرفیتهای استان.
19ـ به موضوع محیط زیست استان لرستان در راهکارها و پروژهها توجه بشود.
20_ متأسفانه استان لرستان از یک بیتوجهی دیرین رنج میبرد؛ دردهای استان لرستان از نوع مزمن و پیچیده هستند.
و ...